Home Blogs Woning kopen of huren, waar kies jij voor?

Woning kopen of huren, waar kies jij voor?

0
Woning kopen of huren, waar kies jij voor?

Als je onlangs een kijkje hebt genomen op de woningmarkt is je waarschijnlijk wel al iets opgevallen. Er staan op dit moment ontzettend weinig woning te kopen en de woning die te kopen staan gaan voor de meest bizarre prijzen weg. Het is gekkenhuis en naar verwachting blijft dat nog wel even aanhouden. Als woningzoekende dus niet heel erg voordelig maar gelukkig is naast kopen ook huren nog een optie. In dit blog hebben we de voordelen en nadelen van zowel een woning kopen als huren voor je op een rijtje gezet.

Woning kopen voordelen

Op het moment dat je een woning koopt is het huis helemaal van jou en kan je ermee doen en laten wat je wilt. Je kunt het verbouwen zoals je wilt en je hoeft je niet aan regels te houden van de eventuele huisbaas. Bij het kopen van een woning bouw je ook eigen vermogen op doordat je, je hypotheek aflost. Daarbij stijgt de waarde van het huis ook nog eens door eventuele verbouwingen en/of aanpassingen. Op dit moment zijn de hypotheekrentes ook aanzienlijk lager en in de meeste gevallen aftrekbaar van de belasting. Wil je meer weten over de huidige hypotheekrentes? Kijk dan eens op Hypotheekrente.nl. Ook op de vraag – hoeveel kan ik lenen – hebben ze hier een passend antwoord. 

Woning huren voordelen

Op het moment dat je een woning huurt betaal je iedere maand een afgesproken bedrag aan de verhuurder. Hierdoor zit je nergens aan vast en heb je ook niet in een keer een ontzettend grote uitgave. Je kan een woning ook huren zonder spaargeld of een hypotheek en is dus ideaal voor mensen die niks hebben kunnen opbouwen. Daarnaast zijn de (grote) onderhoudskosten voor de verhuurder en heb je niks te maken met waardedaling of – stijging van het huis. Nog een fijn voordeel is dat je recht hebt op huurbescherming en je in aanmerking kan komen voor huurtoeslag, uiteraard is de wel afhankelijk van je inkomen.

Woning kopen nadelen

De nadelen van een woning kopen is voornamelijk het geld. Je moet een aanzienlijk bedrag neer kunnen leggen en daar dus wel een hypotheek voor kunnen krijgen. Tegenwoordig is dat er lastig als je als starter in je eentje een huis wilt kopen. Ook draag je een groter risico dan wanneer je een woning huurt.

Woning huren nadelen

De nadelen van een woning huren is dat je geen eigen vermogen opbouwt en het huis niet van jezelf is. In overleg mag je soms verbouwen maar deze investering krijg je over het algemeen niet meer terug. Ook zijn de huurprijzen de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen en zal deze trend naar verwachting ook aankomende jaren blijven doorzetten.