HomeBlogsPrenatale vaderschapstest

Prenatale vaderschapstest

Misschien dat je er nog nooit van gehoord had, maar het bestaat toch echt: de prenatale vaderschapstest. Het is de ideale oplossing in de onzekere tijden van een zwangerschap. Maar wat is zo’n prenatale vaderschapstest nou eigenlijk en wat zijn de voordelen ervan? In dit blog leggen wij het allemaal uit.

Wie is de vader?

Voor zowel de dragende vrouw als de mogelijke vader kan het een geruststellend gevoel geven om er zeker van te zijn dat de aangewezen vader ook daadwerkelijk de biologische is. Een logische vraag waarvoor men zich niet hoeft te schamen. Met een prenatale vaderschapstest wordt het al voor de geboorte mogelijk om te kijken wie de vader is, waardoor de onzekerheid tijdens de zwangerschap kan worden weggenomen.

Hoe werkt het

In feite is de prenatale vaderschapstest een DNA-test vanuit de kant van de man. De vermeende vader neemt het wangslijm zelf af, de moeder dient langs te gaan voor een bloedprik. Dit kan bij de huisarts, verloskundige of bij een prikpost. Voor de DNA-test kan men simpel een vaderschapstest online bestellen. Het gehele pakket met instructies wordt dan thuisbezorgd. Het pakketje en het bloed wordt vervolgens naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek. Bij het bestellen van een spoedtest is de uitslag binnen vier werkdagen bekend, anders kan dit acht werkdagen duren. De uitslag komt per post of per mail. De uitslag is altijd minimaal 99,9% zeker als het gaat om de vermeende vader. In het geval dat de geteste persoon niet de vader blijkt, kan dit met 100% zekerheid vastgesteld worden.  

Een test als deze is al mogelijk vanaf de negende week van de zwangerschap, tot vlak voor de bevalling. Hierin wordt gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie.

Veiligheid

Een prenatale vaderschapstest zou vraagtekens op kunnen roepen omtrent de veiligheid van de baby. Toch is er geen reden om zorgen te hebben. Een test als deze is volkomen veilig voor zowel de baby, de moeder én de vader. Het DNA van het kindje wordt namelijk uit het bloed van de moeder gehaald, hierbij wordt niks gedaan met of in de buurt van het kindje of de vruchtwaterzak.

Een prenatale vaderschapstest is volledig veilig, mits dit bij de juiste aanbieder wordt gedaan. Doe goed onderzoek voorafgaand aan het bestellen. Hierbij kan je bijvoorbeeld letten op de certificering. Om zeker te zijn van de veiligheid en hygiëne, kan je letten op het ISO keurmerk. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Laatste berichten

Alle voordelen van het gebruik van Greenwheels op een rijtje

In een wereld waar duurzaamheid en efficiëntie steeds belangrijker worden, is het delen van auto's een slimme en milieuvriendelijke keuze. Greenwheels biedt een eenvoudige en...

Voor welke airco kies je? Zie hier een paar goede opties!

In de warme zomermaanden is een goede airconditioning een zegen voor elk huis. Met de verscheidenheid aan opties die vandaag beschikbaar zijn, kan het echter...

Ontdek de kracht van zink supplementen en mucuna pruriens bij Vitaminesperpost

Heb je ooit gehoord van zink supplementen en mucuna pruriens? Dit zijn twee krachtige supplementen die een wereld van verschil kunnen maken voor je gezondheid...

Ook leuk om te lezen