Home Blogs Verwarm je huis op een andere manier

Verwarm je huis op een andere manier

0
Verwarm je huis op een andere manier

Laatst kwam ik een product tegen dat ik echt even wil delen. Veel mensen zijn op dit moment bezig met het verbouwen van hun woning. Vaak worden er nog steeds radiatoren aangesloten op de cv ketel. Dit hele netwerk in huis is op gas gebaseerd. Nu is het zo dat de overheid in de toekomst eigenlijk alle huizen gasvrij wil gaan maken (als ik het goed heb begrepen). Er moet daarom naar andere manieren worden gezocht om het huis te verwarmen. Die zijn er uiteraard ook maar er was een eentje waar ik zelf nog niet echt van op de hoogte was. Sterker nog, ik wist niet eens dat het bestond! Ik heb het hier over infrarood verwarming.

Wat is het

Zoals ik al eerder aangaf zijn de meeste verwarmingssystemen op dit moment gebaseerd op gas. Het klinkt logisch maar infrarood verwarming is dus gebaseerd op infrarood. Infrarood geeft stralingsverwarming. Het werkt met elektromagnetische golven. Hoewel dit heel ingewikkeld klinkt, is dat het eigenlijk niet. De golven begeven zich door de lucht totdat ze ergens tegen aan botsen. Op het moment dat de golven ergens tegen aanbotsen wordt een deel van de energie omgezet in warmt. Die warmte kun je direct voelen net als de zon op je huid.

Onbekend

Zelf weet ik pas kort van het bestaan van deze mogelijkheid. Want dat is het. Er zijn heel veel mogelijkheden om infrarood verwarming te verweking in je huis. Zo kun je bijvoorbeeld panelen plaatsen in het plafond. Ook is het mogelijk een warmtebron te plaatsen achter een speciale foto. Zo zie je niet dat de warmtebron aanwezig is maar je kan er toch warmte van ontvangen. Ook is een voordeel dat je er aparte ruimtes mee kunt verwarmen. Zo heb ik bijvoorbeeld in mijn hele huis radiatoren behalve op zolder. Op zolder hebben we inmiddels een soort bioscoop gemaakt. Voor in de zomer is dat prima maar in de winter is het er erg koud. Lang hebben we met van die warmteblazers gewerkt maar dat bracht enorme energie kosten met zich mee. Nu zijn we aan het overwegen een infrarood paneel te installeren. Gelukkig is dit niet al te moeilijk en kan je dat vaak zelf doen zodat je geen extra kosten hoeft te maken voor een installateur of monteur.
Na het schrijven van deze blog ben ik er eigenlijk nog meer van overtuigd geraakt. Ik denk dat het tijd wordt om eens een offerte aan te gaan vragen.