Home Blogs Wimpel: product van het jaar?

Wimpel: product van het jaar?

0
Wimpel: product van het jaar?

Als product van het jaar wordt normaal een geniale nieuwe uitvinding gekozen. Dat is natuurlijk allemaal mooi en aardig, maar het is jammer dat er zoveel producten zijn die lang geleden belangrijk waren maar langzaamaan hun betekenis lijken te verliezen. Vandaag zetten we dus eens zo’n product in het zonnetje.

De wimpel: typisch Nederlands

Men kan wimpels als een typisch Nederlands fenomeen beschouwen. Vrijwel nergens anders wordt er op zo’n typische wijze gebruik gemaakt van wimpels. Dat heeft een zeer lange geschiedenis: ooit, lang geleden, aan het begin van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden was het voor Willem I een onhandige en kostbare keuze om de Prinsenvlag (onze rood-wit-blauw vlag van nu, maar met oranje op de plek waar het rood nu is) door te voeren als Nederlandse vlag. In de Franse tijd werd een vlag gebruikt met de vlag die leek op de Franse revolutionaire vlag. Toen het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden begon te ontstaan zocht men weer toevlucht in nationaliteit, iconen die stabiliteit creëren waardoor men zich niet meer zo onzeker over het vaderland hoefde te voelen als voorheen. Zo begon men met het gebruik van de oranje gekleurde wimpel.

De oranje wimpel

Oranje wimpels worden nog steeds gebruikt op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis, in combinatie met de Nederlandse vlag. Ook bij geboortes en huwelijken in het Koninklijk huis wordt de vlag nog steeds gehesen. Omdat de wimpel als zo’n positief icoon van stabiliteit en nieuwgevonden vrede begon, maakt deze geen deel uit van rouwbetoon. Wel kan er soms een zwarte wimpel gevoerd worden onder rouwbetoon.

Andere wimpels

De Nederlandse provincies hebben ook ieder hun eigen wimpel. Deze zijn onofficieel, dus er zijn geen echte vlaginstructies voor en ze mogen in principe altijd gewoon worden gehesen.  De ene provincie maakt hier dan ook vaker enthousiast gebruik van dan de andere. Aan de vlaggenstok van vrijstaande woningen in Friesland hangt vaak een wimpel met het patroon van de vlag van Friesland. Als het aan ons ligt maken wij de wimpel product van het jaar en maken ook andere provincies dit soort leuke eigen tradities voor het gebruik van de wimpels. Want zoiets moois met zoveel geschiedenis moet je in stand houden!

Bij gelegenheden van de Rooms-Katholieke Kerk kan er ook een wit-gele wimpel met de Nederlandse vlag worden gevoerd. Bijvoorbeeld bij de keuze van een paus, de wijding van een bisschop, enzovoort.