Home Blogs Examentraining geeft vertrouwen

Examentraining geeft vertrouwen

0
Examentraining geeft vertrouwen

Ik weet het nog goed; in deze periode van het schooljaar moest bijna examen doen. Zoals vrijwel iedereen had je altijd wel een vak dat je goed afging, waar je je vooraf geen zorgen over maakte. Voor mij was wiskunde echter het vreselijkste vak ooit, waardoor ik ook in eerste instantie gezakt ben voor mijn havo-examen. De Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL) geeft al ruim twintig jaar begeleiding aan examenkandidaten. Het is dat ik toen dusdanig ver van Leiden af woonde, dat ik niet in die regio examentraining ben gaan volgen, maar anders het ik het wel gedaan. De valkuil is vaak namelijk dat er te makkelijk gedacht wordt over de examen, niet eens zozeer qua leerstof, maar meer de gedachte dat er genoeg tijd is. Bij de examentrainingen van SSL wordt er intensief geleerd en gewerkt naar het eindresultaat.

Specifieke aandacht

Het is uiterst belangrijk om specifiek en doelgerichte examentrainingen te krijgen. Ik ben zelf bij verschillende instanties voor examentrainingen geweest, en de meest betrokken en gerichte trainingen hielpen het best. Iedere examenkandidaat zoekt hulp om zo goed mogelijk te slagen voor hun diploma, maar dat kan alleen als de instantie die de examentrainingen geeft, ook daadwerkelijk is toegewijd aan het helpen van de kandidaten. Het hielp voor mij niet als ik het idee had dat het allemaal maar moest gebeuren. Het belangrijkste is het vertrouwen in de kandidaat, en de daarbij passende hulp. SSL biedt examenkandidaten de mogelijkheid om vooral vol vertrouwen, maar ook met de nodige kennis, het examen in te gaan.

Tips en tricks in examentraining

De combinatie van zelfvertrouwen en kennis is dus belangrijk, maar ook de manier waarop de docenten/trainers je tips geven is cruciaal. Het examen op zich is namelijk altijd op een bepaalde manier ingedeeld. Ze leren je bij de examentrainingen van SSL over de valkuilen heen te stappen, in plaats van erin te vallen. Ik weet nog dat ik in de figuurlijke valkuilen, die ‘verhaaltjessommen’ heten, trapte. Bij een examentraining vind je uit hoe je die instinkers moet omzeilen. Op die manier komt de garantie van één heel punt hoger dan je gemiddelde boven drijven.

Examentraining behoeft geen schaamte

Geloof me als ik zeg dat je je niet hoeft te schamen voor het volgen van examentraining(en) terwijl je vrienden er misschien lacherig over doen. Het is op dat moment een investering die je zelfvertrouwen en kennis een boost geven. Het is namelijk pas echt balen als je zoals ik een schooljaar lang enkel en alleen een vak volgt dat je toch niet leuk vindt, puur om het feit dat je toen nonchalant omging met je kans om het in één keer te halen. Twijfel niet en schrijf je in.