Home Blogs Beheer uw wagenpark met fleet management

Beheer uw wagenpark met fleet management

0
Beheer uw wagenpark met fleet management

De Nederlandse markt voor e-commerce is tussen 2014 en 2018 enorm gestegen met wel 17 procent! Ruim 12 miljoen consumenten shoppen achter hun computer of smartphone. Tegenwoordig kun je namelijk van alles online kopen van smartphones tot kleding en boodschappen. Als we de bestelling geplaatst hebben dan willen we het liefst dat het zo snel mogelijk binnen is en dat we de zending kunnen volgen. Diverse websites en apps bieden de mogelijkheid om de live locatie van het transport te volgen. Voor de consument is dit een uitkomst, maar ook biedt het zeker veel voordelen aan het bedrijf. Hoe dit systeem precies werkt en welke voordelen het kan bieden leggen we uit in dit artikel. 

Fleet management 

Het effectief en efficiënt managen van het transport in een kleiner of groter bedrijf is een tijdrovende en ingewikkelde taak. Wanneer de chauffeurs de weg op gaan heeft u nog maar weinig zicht op wat er daadwerkelijk gebeurd. Dankzij technologische vooruitgangen wordt het de logistieke managers een stuk makkelijker gemaakt om het wagenpark te beheren. De oplossing hiervoor is namelijk: fleet management

Fleet management betekent eigenlijk het beheren van een vloot. Dit gebeurt met behulp van een fleet management software. Naast de software is er een hardware nodig die in de auto’s geplaatst wordt die vervolgens alle informatie over de voertuigen door kan sturen naar de computer. Op kantoor ontvangt u een handig overzicht met de live locaties van alle voertuigen. Als er plotseling een klus binnenkomt dan weet u precies welke auto het dichtstbij is en dus het beste kunt inzetten. Daarnaast ontvangt u nog veel meer data waarmee u het wagenpark kunt optimaliseren denk bijvoorbeeld aan: voertuigonderhoud, brandstofgebruik en veiligheid. 

De voordelen

Zoals u net al kon lezen is een groot voordeel dat u altijd op de hoogte bent van de locatie van de wagens. Zo kunt u snel schakelen als de chauffeur langs de kant staat met pech of bij spoedklussen. Daarnaast kan de software zo ingesteld worden dat u voor de klant een privé overzicht kunt maken, waarin ze de wagen kunnen volgen. Zo zijn zij altijd op de hoogte waar de zending zich bevindt. Dit geeft extra zekerheid aan de klant en zorgt voor een prettige samenwerking. 

Brandstof is voor transportbedrijven of bedrijven met een groot wagenpark kostbaar. Dankzij fleet management krijgt u inzicht in het brandstofgebruik. U kunt inzien wanneer de motoren van de auto’s onnodig draaien of wanneer de chauffeur niet zuinig rijdt. Gebruik deze informatie om de medewerkers te coachen en op te leiden. Uit een recente studie is gebleken dat er wel voor zo’n 10% bespaart kan worden op brandstof met behulp van de software! 

Een van de grootste oorzaken van dodelijke verkeersongevallen is te hard rijden. Fleet management biedt uw chauffeurs een stukje extra veiligheid. Bij het te hard rijden of te hard rijden door de bochten ontvangen uw chauffeurs een waarschuwing. De chauffeurs worden bewust van hun rijgedrag en kunnen zichzelf hierop aanpassens. 

De situatie op de weg blijft onvoorspelbaar, maar de fleet management software geeft actuele verkeersinformatie door. Als er een file staat dan wordt de chauffeur omgeleid naar de snelste route. Zo hoeven klanten niet onnodig lang te wachten op hun levering. 

Tot slot biedt de software de mogelijkheid om snel en efficiënt te communiceren met uw medewerkers. U kunt hen bellen, maar ook kunt u opdrachten doorsturen die zij kunnen bevestigen. Deze worden direct opgenomen in hun route, zodat zij veilig en snel verder kunnen gaan met hun werk.