Home Blogs Welke vitaminen haal je waaruit?

Welke vitaminen haal je waaruit?

0
Welke vitaminen haal je waaruit?

We weten allemaal dat het binnenkrijgen van vitaminen en mineralen belangrijk is. Sterker nog, het binnenkrijgen alleen is niet voldoende, je moet er ook genoeg van binnenkrijgen. Maar hoe weet je nu of dat het geval is. Je wilt natuurlijk niet gaan zitten wachten op het moment dat ziek wordt door een tekort aan vitaminen en mineralen. Ik zet de belangrijkste vitaminen voor je op een rijtje met daarbij waar je ze kunt vinden. Dan kun je meteen checken of je er genoeg van binnenkrijgt. Want welke vitaminen horen nu waarbij? En hoeveel zit er van die vitamine in dat vitamine houdende voedsel.

Vitamine B

Vitamine B is een fundamentele vitamine. Vitamine B is een vitamine die energie geeft. Samen met andere vitamines en mineralen zoals ijzer en magnesium houden deze jouw energielevel gedurende de dag op pijl. We slaan maar een kleine hoeveelheid van deze vitamine op en het is dus belangrijk dat we genoeg vitamine B van onze voeding binnen krijgen. Gelukkig komen B vitamines voor in allerlei verschillende voedingsmiddelen. Zoals groenten en granen. Vitamine B zit bijvoorbeeld in de volgende drie producten:
• Volkorenbrood
• Spinazie
• Noten

Magnesium

Magnesium is een mineraal, geen vitamine dus. Dat willen een hoop mensen nog wel eens omwisselen. Magnesium is een stof die inspeelt op het behoud van je botten. Ook zorgt het voor het normaal functioneren van je spieren en zenuwen. Want magnesium zorgt ervoor dat je spieren ontspannen. Daarnaast draagt magnesium ook bij aan het concentratievermogen en normaal functioneren van het geheugen. Magnesium haalt je lichaam uit voeding. Indien je gevarieerd eet, krijg je waarschijnlijk genoeg van dit mineraal binnen. Maar soms kan je een tekort hebben. Daarom volgen hieronder drie producten die boordevol zitten met het mineraal magnesium:
• Volkorenmacaroni
• Pure chocolade
• Bananen

Vitamine D

Vitamine D is een ondersteunende vitamine. Het helpt het lichaam met het opnemen van calcium. Het is daarom belangrijk voor de normale groei van botten en tanden. Zonlicht is een belangrijke bron van vitamine D. Door blootstelling aan zonnestralen neemt het lichaam vanzelf via de huid het vitamine op in het systeem. Maar in de wintermaanden kan het nog weleens lastig zijn om genoeg zonlicht op te nemen. Het zonnetje is wat zwak en weinig aanwezig en daarnaast is het te koud om lang buiten te zijn, laat staan om veel huid bloot te stellen aan de zon. Hier volgen drie voedingsproducten die ook vitamine D bevatten:
• Zalm
• Ei
• Margarine