Home Blogs Duurzaam consumeren, hoe doe je dit?

Duurzaam consumeren, hoe doe je dit?

0
Duurzaam consumeren, hoe doe je dit?

Duurzaamheid is misschien wel hét thema van dit jaar.  Mensen houden zich meer en meer hier mee bezig, en ook in de politiek of in de media hoor je er steeds vaker over. Veel mensen willen duurzaam leven en nemen duurzaamheid in overweging bij de keuzes die ze maken. Maar veel mensen zitten ook met vragen: Wat is duurzaamheid nou eigenlijk precies, en hoe doe je dat duurzaam leven en consumeren? In deze blog ga ik dieper in op duurzaamheid en hoe je duurzaamheid mee kan nemen in je dagelijks leven.

Wat is duurzaamheid?

Veel mensen denken bij duurzaamheid aan iets wat milieuvriendelijk is, groen en energiezuinig. Maar duurzaamheid blijkt een veel bredere betekenis te hebben. Iets is ook duurzaam als het “lang meegaand” is, en “aansluitend op de behoeften van het heden zonder in de toekomst tot complicaties te leiden”.  Duurzaamheid gaat ook over het gebruik, als iets zo gemaakt of ingericht is dat het lange tijd meegaat zonder veel van de waarde te verliezen. Het “duur” in duurzaam duidt dus op de tijdsduur, en langdurig. Zo hadden wij er nog niet eerder naar gekeken!

Duurzaam consumeren

Als jij duurzaam wil consumeren kan je dat bereiken door de keuzes die je maakt. Duurzaam consumeren is een consumptiepatroon waarbij je producten koopt die lang meegaan, en waarmee je probeert je impact op het milieu zo klein mogelijk te maken. Duurzame consumptie is consumptie die de toekomstige generaties zo min mogelijk schaadt, dus consumptie waarbij er bewust met grondstoffen en energie wordt omgegaan.  Zowel bij je aankopen als ook in het gebruik van deze aankopen kun jij duurzame keuzes maken.

Hoe dan?

En heel concreet, hoe doe je dit? Kies bijvoorbeeld eens wat vaker voor tweedehands producten. Deze producten zijn al geproduceerd, en er zijn al grondstoffen en energie gebruikt om deze producten te maken. Deze producten liggen als het ware te wachten tot iemand ze weer in gebruik neemt. Als jij daarentegen voor nieuw kiest, blijven de tweedehands producten ongebruikt liggen terwijl jij met je aankoop de productie van nieuwe artikelen stimuleert. En hiervoor moeten dan weer nieuwe grondstoffen en energie worden gebruikt om deze producten te produceren.

Ook de manier waarop je met producten omgaat bepaalt of je duurzaam consumeert of niet. Zo kun je kapotte producten laten repareren ipv deze te vervangen, of je kan een product aan iemand anders geven ipv het weg te gooien. Zo verleng je de levensduur van een product en daarmee wordt dit product duurzamer.

Duurzame opties

Als je toch een nieuw artikel koopt, overweeg dan altijd de duurzaamste optie. Zo zijn er van veel producten milieuvriendelijke varianten. In je huis kan je kiezen voor duurzame apparatuur zoals een koelkast met een hoog energielabel of LED lampen.  LED lampen zijn erg milieuvriendelijk en bijvoorbeeld 85% zuiniger dan een gloeilamp. En als je de LED lamp als opbouwspots ophangt heb je makkelijk je hele ruimte verlicht.