Het beste whiskey glas

Er zijn speciale glazen voor champagne, wijn en brandy, maar er is geen officieel glas voor whiskey. Als je een whiskey besteld dan krijg je hem meestal in een tumbler glas, een cilindervormig glas wat van onder en boven vaak even breed is. Maar dit glas is zeker niet optimaal voor een drank zoals complex als whiskey.

Dus waarom is er nooit een speciaal whiskey glas ontwikkeld? Die vraag stelde ze bij Glencairn Crystal ook. Gelukkig hebben ze die vraag opgevolgd met de productie van het Glencairn whiskey glas.

Het Glencairn glas

Op basis van het 25 jaar oude design van Raymond Davidson is Glencairn Crystal een samenwerking aangegaan met de 5 grootste distilleerderijen. In 2001 kwam door deze samenwerking het Glencairn whiskey glas tot stand. Een glas wat bol is van onder en een smalle mond heeft. Hierdoor blijven de aroma’s en smaken beter hangen, waardoor je de whiskey optimaal kunt ervaren.

De bolle onderkant van het Glencairn glas zorgt ervoor dat je de whiskey makkelijk kunt walsen. Het walsen van een whiskey stelt de whiskey bloot aan extra zuurstof, waardoor geuren en smaken beter vrij komen. Deze aroma’s worden vervolgens opgevangen in de mond van het glas, waardoor ze perfect in de richting van je neus gestuurd worden.

Het glas staat op een dikke en korte poot, waardoor hij erg stabiel staat en enorm geliefd is bij whiskey festivals. Waar vroeger een tulpglas gebruikt werd op festivals, dankzij de vergelijkbare vorm, zijn deze dus vervangen voor de minder kwetsbare Glencairn whiskey glazen. Niet te vergeten dat deze “ultieme” whiskey glazen erg betaalbaar zijn en goed verkrijgbaar.

Voor de echte kenner

Het Glencairn whiskey glas is niet alleen enorm geliefd op festivals, maar ook bij echte whiskey liefhebbers. Als je een single malt of een single barrel whiskey drinkt, is het zonde om hem uit een tumbler te drinken. Dit wil niet zeggen dat je een goede blend of een bourbon whiskey ook niet uit een tumbler moet drinken. In dit geval is een beetje ijs toevoegen aan je drank een aanrader, maar dat krijg je nooit in een Glencairn glas.

Naast de voorliefde van whiskey liefhebbers, heeft het glas ook de voorliefde gewonnen van distilleerderijen. Het Glencairn whiskey glas word in alle distilleerderijen van Scholtand, Ierland, Wales en de meeste van de USA gebruikt. Dus als je een liefhebber bent en je gebruikt tumbler glazen of een tulpglas, dan is het misschien tijd om een Glencairn glas te proberen. Misschien ontdek je nog een nieuwe smaak of geur in je favoriete whiskey.